Een winters weekend in Leiden – dag 2

In deel 1 van het winterse weekend in Leiden heb je kunnen lezen over het Pieterskwartier. Een historische wijk vol smalle straatjes, goede restaurants en unieke winkeltjes. Ook maakte ik een rondvaart door de grachten waarbij ik veel bekende plekken zag en veel leerde over de geschiedenis van Leiden.

Aan het einde van de middag nam ik een kijkje bij de drijvende ijsbaan en zag ik de stad in het donker met mooie sfeerverlichting. Vervolgens at ik heerlijke visgerechten bij een mooie locatie aan de Zijlpoort. Ik eindigde de dag met een hotelovernachting in een comfortabele kamer aan de andere poort van de stad, de Morspoort.

Na een goed ontbijt start ik de tweede dag van het winterse weekend in Leiden. Op deze dag neem ik je mee naar twee musea, een lunch en een stadswandeling. Het laatste deel van het weekend in Leiden!

De gemaskerde krijgers bij Japanmuseum SieboldHuis

Bron foto: Japanmuseum SieboldHuis

Vanuit het hotel loop je in nog geen 10 minuten naar Japanmuseum SieboldHuis. Het museum bestaat uit een vaste tentoonstelling en een wisselende tentoonstelling.

Vaste tentoonstelling

Bron foto: Japanmuseum SieboldHuis
Bron foto: Japanmuseum SieboldHuis

De vaste tentoonstelling bestaat uit allerlei voorwerpen uit Japan, verzameld door arts Philipp Franz von Siebold. Een leuk detail is dat Siebold in het pand van het museum woonde en werkte. Om meer over Siebold te weten te komen start je met een introductiefilm over zijn leven. Interessant om te zien dat hij in Japan zo beroemd is (er is een museum over hem en zelfs een Sieboldstreet). In de Panoramakamer zie je allerlei voorwerpen, zoals speelgoed, muziekinstrumenten, wapens, keramiek en oude landkaarten. In de Flora en Faunakamer vind je bijzondere Japanse planten- en diersoorten.

Wisselende tentoonstelling

Van 8 december tot 27 mei 2018 kun je naar de tentoonstelling; ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ Centraal staan de samurai en de maskers uit het nō-theater. Waarschijnlijk kent iedereen films over samurai, maar om de verhalen erachter te lezen en de bijzondere wapenrustingen in het echt te zien vond ik erg interessant. Ook kun je zien dat de samurai niet alleen simpelweg bestaat uit gevaarlijke krijgers, maar dat het om een hele levensstijl en cultuur gaat. Overal in de tentoonstelling staan bordjes met weetjes over alle onderwerpen. Zoals de reden dat de maskers een boze uitdrukking hebben, dit heeft namelijk te maken met het bang maken van hun tegenstanders op het slagveld.

Het nō-theater kende ik nog niet. Fascinerend om te lezen hoe belangrijk dit theater was voor Japan en dan in het bijzonder voor de samurai. Je kunt o.a. allerlei verschillende maskers zien en achter ieder masker zit weer een verhaal.

Ik vond het een leerzaam museum, interessant om op deze manier meer te weten te komen over Japan. Het fascinerende verhaal van Siebold, de levensstijl en cultuur van samurai en het nō-theater, een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Toen ik er was (zondagochtend rond 10 uur) was het lekker rustig. Dat vind ik wel een aanrader zodat je alles op je gemak kunt bekijken.

Japanmuseum SieboldHuis – Rapenburg 19, sieboldhuis.org

 

Wetenschap en geneeskunde

 

Vanaf Japanmuseum SieboldHuis loop je in zo’n 5 minuten naar Rijksmuseum Boerhaave. Dit is een totaal ander museum, namelijk over wetenschap en geneeskunde.

Je start bij het Anatomisch Theater voor een introductiefilm. In dit theater zit je, met een koptelefoon, als bezoekers rondom een ‘lichaam’. Vervolgens start de film, op het scherm, op het plafond en op het ‘lichaam’. Dit is het enige Anatomisch Theater in Nederland en lijkt op het theater dat zich vanaf 1594 bevond in de Leidse universiteit. Hier werden vroeger lijken van criminelen ontleed door de hoogleraar voor zijn studenten.

Na de film loop je door naar boven door ‘de Gouden Eeuw’, waar je van alles te weten kunt komen over o.a. het zonnestelsel, microscopen en telescopen. Het volgende onderdeel is ‘Ziekte & Gezondheid’. Hier vind je allerlei voorwerpen en verhalen met betrekking tot geneeskunde. Denk aan onderwerpen zoals ernstige ziektes, kunstlongen en het kraambed. Verder heb je de afdelingen ‘Machtige Verzamelingen’. ‘Water, Stroom & Data’ en ‘ Grote Vragen’.

Beneden bevinden zich nog ruimtes waar kinderen van alles over wetenschap kunnen leren. Dit museum is dan ook erg geschikt voor kinderen. Door het gehele museum kunnen kinderen zich bezighouden met activiteiten over de onderwerpen. Ook zijn er zelfs speciale rondleidingen voor kinderen.

Rijksmuseum Boerhaave – Lange St. Agnietenstraat 10, rijksmuseumboerhaave.nl

 

Lunchen aan de voet van de Burcht

In ongeveer 10 minuten loop je vervolgens naar de Burcht. Aan de voet van de Burcht vind je brasserie-restaurant Koetshuis de Burcht. Hier kun je terecht voor een lunch, een high tea, om te borrelen en voor een diner. Ik werd vriendelijk ontvangen en kreeg een tafel in de serre. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Burcht.

Het restaurant is gevestigd in een monumentaal pand wat vroeger echt als koetshuis werd gebruikt. Inmiddels hebben de eigenaren het restaurant mooi opgeknapt met een moderne inrichting. De combinatie van het historische pand en de moderne inrichting zorgt voor een warme en huiselijke sfeer.

Aangezien het buiten erg koud was kreeg ik gelijk een verse muntthee om lekker op te warmen. Mocht je hier trouwens in de zomer/lente zijn, dan kun je heerlijk buiten zitten op het terras voor het restaurant met uitzicht op de Burcht. Ik raakte aan de praat met de aardige eigenaren, Tom en Clarita Holswilder, en zij vertelden mij veel verhalen waarbij ik hun passie voor het restaurant goed kon merken. Ze lieten mij een schilderij zien die zij hebben laten maken toen het restaurant 35 jaar bestond. Hierop staat het restaurant met daarbij personen die belangrijk zijn geweest voor het Koetshuis. Bijvoorbeeld Koning Willem-Alexander, Prinses Beatrix, Jochem Myjer en de burgemeester van Leiden. Achter ieder persoon op het schilderij zit een verhaal.

Het restaurant wordt vaak gebruikt voor bruiloften, zakelijke diners of feestavonden. Boven het restaurant bevindt zich ook een mooie ruimte met een bar waar je met een groep terecht kunt.

Voor de lunch kon ik o.a. kiezen uit verschillende salades, soep en sandwiches. Ik koos voor speltbrood met kalfsrosbief en tonijnmayonaise en vond dit erg lekker.

Tegenover het restaurant zie je Grand Café de Burcht, dit pand is sinds kort van dezelfde eigenaren als Koetshuis de Burcht. Ook hier zie je mooie details van een oud pand gecombineerd met een moderne inrichting. Heel sfeervol! De grote oude printen aan de muur waarop je de Burcht kunt zien zijn echte eyecatchers. Een leuke plek voor een borrel of kop koffie. Ik mocht ook even een kijkje nemen in een ruimte met een tuin (die binnenkort wordt opgeknapt) waar je bijvoorbeeld ook recepties kunt houden. Een toffe locatie, intiem en rustig en met uitzicht op de Burcht.

Grand Café de Burcht

Koetshuis de Burcht – Burgsteeg 13, koetshuisdeburcht.nl

 

Stadswandeling het Gilde

 

De start van de stadswandeling is precies voor Koetshuis de Burcht. De gidsen van Gilde Leiden organiseren stads- en hofjeswandelingen en zelfs groepswandelingen. De wandeling duurt 1½ á 2 uur en kost slechts € 3, – per persoon.

Onze gids neemt ons mee door de oude binnenstad en vertelt ondertussen interessante verhalen over de geschiedenis en leuke weetjes over Leiden. Wat ik erg positief vind aan deze stadswandeling, is het enthousiasme van de gids en het tempo van de wandeling. We lopen lekker door en staan nooit te lang stil bij een plek. We lopen langs de grachtjes en nemen een kijkje in verschillende hofjes. We krijgen een rondleiding door de Pieterskerk en lopen zelfs even snel naar binnen bij Rijksmuseum van Oudheden om vanaf de ingang een indruk te krijgen van het museum.

Als je zelf door een stad loopt dan zie je van alles, maar verder heb je vrijwel geen idee wat het verhaal achter bepaalde historische gebouwen of hofjes is. Nu ik met een gids loop, krijg ik van alles over de geschiedenis en interessante weetjes te horen. Ook kunnen we vragen stellen aangezien onze gids erg veel kennis over Leiden heeft. Zo’n rondleiding vind ik dus echt een toevoeging, ook als je zelf al in Leiden woont. Deze stadswandeling zou ik dus zeker aanraden aan mensen die een weekend of dagje naar Leiden komen, maar ook aan inwoners van Leiden.

Gilde Leiden Stadswandelingen – Vertrekpunt de Burcht of VVV, gildeleiden.nl


Mijn (winterse) weekend in Leiden zit er helaas op. Wat heb ik veel gezien en gedaan in 2 dagen! Leiden is echt een prachtige stad. Sfeervol door de historische gebouwen, hofjes en molens en tegelijkertijd een levendige studentenstad vol met leuke terrasjes en cafés, goede restaurants en unieke winkeltjes. Een weekend in Leiden is echt een aanrader. En woon je in (de omgeving van) Leiden? Ook dan is het de moeite waard om de stad beter te leren kennen, er is namelijk zoveel te zien en te beleven!

Voor meer tips kun je kijken op visitleiden.nl

 

* Ik verbleef in Leiden op uitnodiging van Leiden Marketing. In alle blogs deel ik niets anders dan mijn eerlijke mening, ook bij een samenwerking.

 

Geef een reactie