10 x waarom kiezen voor een treinreis

De interrail reis die ik door Oost-Europa heb gemaakt, is één van mijn favoriete reizen tot nu toe. Hier kun je mijn uitgebreide reisverslagen lezen! Waarom ik een treinreis zou aanraden? Dat lees je in dit artikel!

10 x waarom kiezen voor een treinreis

 

 1. Veel zien tijdens het reizen

  Tijdens het reizen met de trein kun je ervoor kiezen om overdag te reizen, of juist ‘s nachts. Ik deed zelf een combinatie, af en toe een nachttrein en af en toe overdag. Reis je overdag, dan kun je lekker zitten en naar buiten kijken. Heerlijk wegdromen bij verschillende landschappen en dorpjes! Het voordeel van ‘s nachts reizen is dat je kunt slapen en daardoor geen reisdagen ‘mist’ (en zo bespaar je gelijk kosten voor een hotel). Al moet je wel kunnen slapen in een trein… en soms is dat in een trein met heeeel weinig comfort. Daar zou ik zeker rekening mee houden!

 2. Bagage

  Bij treinreizen heb je vaak het geluk dat er geen strenge regels zijn omtrent de hoeveelheid bagage. Niet zoals bijvoorbeeld met vliegen, waarbij je veel rekening moet houden met het aantal kilo’s van je koffer/backpack.

 3. Mensen ontmoeten onderweg

  Je zit vaak lange tijd in de trein en je komt daarbij een heleboel mensen tegen. Handig voor leuke tips van lokale mensen, maar ook van andere reizigers die je ontmoet.

 4. Beweegruimte

  Je zit niet ‘vast’ in een vliegtuig-, bus-, of autostoel, maar je hebt de vrijheid om lekker te bewegen wanneer je wilt.

 5. Flexibel

  Bij bijvoorbeeld een Interrail ticket ben je erg flexibel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ticket ’10 dagen binnen 1 maand’. Hierdoor kun je zelf bepalen welke 10 dagen je gebruikt als reisdag. Ideaal als je besluit om ergens eerder weg te gaan of juist langer te blijven. Denk er wel aan dat een reservering van een trein soms noodzakelijk is. Mijn ervaring is dat het reserveren erg makkelijk ging en dat je de reis niet dagen van tevoren hoeft vast te leggen.

 6. Gemakkelijk veel bestemmingen zien

  Je kunt ervoor kiezen om in 1 land rond te gaan reizen. Of je kiest voor een global pass waarmee je in 30 landen kunt reizen! Hiermee kun je een mooie afwisselende reis maken (zoals ik in Oost-Europa heb gedaan).

 7. Niet zoeken naar parkeerplekken

  Je stapt de trein uit en je bent op je bestemming. Je hoeft niet te zoeken naar parkeerplekken en bespaart ook nog eens op parkeer- en benzinekosten.

 8. Centraal

  Stations liggen bijna altijd in het centrum. Je kunt vanaf het station vaak lopend naar je accommodatie of kiezen voor een bus of een taxi.

 9. Tussen de locals

  Reis je met de trein, dan zit je vaak tussen de locals. Veel leuker dan tussen allemaal toeristen toch? Je leert hierdoor ook gelijk het een en ander over de cultuur.

 10. Alle tijd onderweg

  Je hoeft niet zo op te letten zoals tijdens het autorijden. Je hoeft niet van de incheckbalie naar de gate, naar het vliegtuig, door de douane etc. Je hoeft alleen maar de trein in te stappen. Vervolgens heb je alle tijd om te lezen, de reis verder uit te zoeken, films op je tablet te kijken, of om achterover te leunen en van het landschap te genieten!


  Sfeerimpressie van mijn interrail reis door Oost-Europa:

4 thoughts on “10 x waarom kiezen voor een treinreis

 1. Dit ziet er inderdaad uit als een hele mooie afwisselende reis! Ik geloof best dat er veel voordelen zijn aan het reizen met de trein. Ik reis meestal met de auto, maar een treinreis door bijvoorbeeld Zwitserland en omgeving lijkt mij heel gaaf. Die afwisseling van in alle rust kijken door het raam en actief erop uitgaan lijkt mij wel iets, alleen het slapen in de trein.. daar zie ik tegenop.

  1. Een treinreis door Zwitserland lijkt mij inderdaad ook erg mooi! Het slapen in de trein vind ik ook niet geweldig. Ik moet wel zeggen dat er onwijs veel verschil in comfort is. De nachttrein vanaf Wenen was bijvoorbeeld veel beter dan die in Servië. In Zwitserland is de comfort denk ik ook niet slecht!

Geef een reactie