Stage lopen in het buitenland / ervaring + tips

Bij veel studies krijg je de kans om stage te gaan lopen in het buitenland. Als je een toeristische opleiding volgt, dan is de kans groot dat je minstens één keer stage gaat lopen in het buitenland. Ik heb 2 toerisme studies gedaan, eerst mbo (MTRO) en daarna hbo (Toeristisch Management).

Tijdens de MTRO wou ik heel graag naar het buitenland. Het verbaasde mij dan ook dat veel klasgenoten die wens niet hadden. Ik zag het als een mooie kans!

Uiteindelijk kwam ik met een klasgenoot op het idee om naar Amerika te gaan. Naar Orlando, Florida om precies te zijn. Het duurde even voordat we alles hadden geregeld (inclusief een telefonisch sollicitatiegesprek met onze Amerikaanse managers). Maar uiteindelijk was het zover!

In mei 2007 stapten we in het vliegtuig naar Orlando. Vanaf daar gingen we naar ons verblijf; appartementencomplexen waar wij met tientallen andere studenten vanuit de hele wereld verbleven. Ik deelde mijn appartement met meiden uit Kenia, Zuid-Korea en Jamaica. Onwijs leuk om zoveel mensen te leren kennen die ook ‘alleen’ waren zonder familie en vrienden. Op die manier krijg je snel een band. Verder waren de cultuurverschillen erg leerzaam. Slurpende eetgewoontes van Zuid-Koreanen, mijn luidruchtige en vrij asociale Jamaicaanse kamergenoot, hysterische complimenten over mijn witte huid van een Zuid-Koreaans huisgenootje, maar ook de boeiende achtergronden van de meiden uit Kenia en de momenten waarop ik zag hoeveel sommige huisgenoten spaarden voor hun arme families thuis.

Appartement waar ik woonde tijdens de stage
Appartement waar ik woonde tijdens de stage

Ik liep stage als receptioniste in een hotel met meer dan 600 kamer. Niet te vergelijken met hotels in Nederland! Ik heb na deze stage een tijdje als receptioniste in een hotel in Nederland gewerkt, dus ik kan dit inmiddels goed vergelijken. In de VS zijn grote hotels en resorts overigens heel normaal. ‘Mijn hotel’ met 600 kamers was voor Amerikaanse begrippen echt niet groot.

Helaas had ik al snel de pech dat het hotel niet genoeg personeel aannam, waardoor ik vaak 6 dagen in de week moest werken. Dit is trouwens voor Amerikaanse begrippen vrij normaal. Ik had zelfs veel collega’s die 2 banen hadden. Zoveel werken en zo weinig vrije tijd vond ik best heftig. Ook omdat ik bij de andere studenten zag dat zij gewoon 5 dagen werkten. Ik had gewoon pech met het hotel waar ik werkte. Ondanks het vele werken probeerde ik in mijn vrije tijd veel leuke dingen te doen. Stappen in Orlando, naar de bios, winkelen, met collega’s bowlen, uit eten gaan etc.

Er waren een aantal zwembaden bij de appartementen waar we gebruik van mochten maken
Er waren een aantal zwembaden bij de appartementen waar we gebruik van mochten maken

Een werkdag bij de receptie van zo’n groot hotel is totaal anders dan bij een klein hotel. Had ik vroege dienst dan stond ik uren achter elkaar mensen uit te checken. Had ik late dienst, dan stond ik uren achter elkaar mensen in te checken. Regelmatig stond er een flinke rij mensen om in- of uit te checken. Het in- en uitchecken van gasten was dan ook mijn voornaamste bezigheid. Daarnaast was ik er vooral als aanspreekpunt voor gasten. Denk aan het beantwoorden van allerlei uiteenlopende vragen, het boeken van een taxi en het oplossen van klachten.

Het vele werken zorgde er wel voor dat ik al snel een goede band had met een aantal collega’s. Buiten werk deed ik ook regelmatig leuke dingen met ze.

Geen verkeerde plek om een tijdje te wonen toch?
Geen verkeerde plek om een tijdje te wonen toch?

Uiteraard is talenkennis erg belangrijk als je in het buitenland stage gaat lopen. Ik had het geluk dat ik deels met de Engelse taal ben opgegroeid. Voor mij was continu Engels spreken dus absoluut geen punt. Mijn collega’s vonden het trouwens erg grappig dat ik Brits Engels sprak, in plaats van Amerikaans Engels. Maar met een Engelse vader kon ik dan ook echt niet thuiskomen met een Amerikaans accent ;-).

Ondanks dat ik pech had met mijn werkrooster, vond ik de stage een hele leuke ervaring. Ik heb na al die jaren nog steeds contact met sommige andere studenten en collega’s. Ik heb zoveel geleerd van deze periode in het buitenland en zou het iedereen aanraden!

 

Wil jij ook stage in het buitenland lopen? Dan heb ik een aantal tips voor je;

 • Grijp die kans!

  Zie het als een kans om een tijdje in het buitenland te kunnen wonen en werken. Spreekt dit je aan? Grijp die kans! Ik heb zo vaak van mensen gehoord dat ze er spijt van hebben dat ze ‘gewoon’ in Nederland stage hebben gelopen. Zonde!

 • Leer de taal van tevoren

  Verdiep je van tevoren zoveel mogelijk in de taal. Dit helpt je enorm tijdens de stage en bij de sociale contacten die je gaat hebben.

 • Durf fouten te maken in de taal

  Wees niet bang om fouten te maken in een ‘vreemde’ taal. Je zult zien dat bijna iedereen het enorm waardeert dat je de taal probeert te spreken, of je nou af en toe een fout maakt of niet.

 • Ga alleen

  Ga als het kan alleen. Dit lijkt misschien eng, maar dit is echt de beste manier om te leren onafhankelijk te worden en om sociale contacten te maken. Dit gebeurt vaak nou eenmaal sneller als je alleen bent, dan als je met iemand anders bent.

 • Staat goed op je cv

  Ik krijg nu nog zoveel positieve reacties over deze stage tijdens sollicitatiegesprekken etc. Deze ervaring pakt niemand je meer af en kan je in de toekomst alleen maar helpen.

 • Geniet ervan!

  Er is een kans dat er (kleine) dingen gaan tegenvallen. In mijn geval de hoeveelheid werkuren. Misschien krijg je heimwee, misschien vallen het land, de cultuur of de mensen je tegen. Wat dan ook, bedenk dat het tijdelijk is. Sta er bij stil dat dit een periode is die je nooit gaat vergeten!


Heb jij weleens een stage in het buitenland gelopen? Of zou je dit nog willen doen?

 

Geef een reactie