Newcastle – Mini-cruise

Na Engelse steden als Londen, Brighton en Manchester, stond Newcastle voor juni 2015 op de planning. Een keer niet met het vliegtuig, maar met de boot! En dan geen boottochtje van een paar uur, maar een ‘mini-cruise’ waarbij je aan het einde van de middag vertrekt vanuit IJmuiden en de volgende ochtend aankomt in Newcastle.

Newcastle


De mini-cruise naar Newcastle

Ik had, heel eerlijk, altijd mijn twijfels over deze mini-cruise. Ik had het beeld van een horde Nederlanders die op een boot worden gepropt, in de ochtend allemaal tegelijkertijd de stad in gaan en die je dan ook constant tegenkomt. Op vakantie kom ik nou eenmaal liever veel andere nationaliteiten tegen..

Nou kan ik zeggen dat bovenstaand beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid. Wellicht scheelt het dat ik half juni in Newcastle was, het zou in de zomermaanden drukker kunnen zijn. Ook had ik geen (ieni-)mini-cruise van een of twee dagen. Ik vertrok op donderdagavond en kwam maandagochtend weer aan in Nederland. Dit betekent 1 nacht op de boot, 2 nachten in Newcastle en vervolgens weer 1 nacht op de boot.

 Donderdagmiddag vertrokken we naar IJmuiden, daar parkeerden we de auto op een parkeerplaats pal naast de boot, checkten we in en konden we al vrij snel aan boord. De hut was basic maar prima. We hadden voor de goedkoopste hut gekozen met een eigen badkamertje, een bankje en een stapelbed. Op de terugweg kregen we een hut met 2 (stapel)bedden. Dit vond ik veel comfortabeler en dit zou ik dan ook bij een volgende keer reserveren. Een stapelbed met hoogtevrees is niet heel relaxed.

Op de boot zijn er restaurants, een bar, een klein casino, een kleine bioscoop, een bar op het bovendek en een winkel. Wij hadden op de heenweg heel mooi weer en zaten de eerste uren op het bovendek met een wijntje. Heerlijk!

Newcastle boot


Voor- en nadelen van een mini-cruise naar Newcastle op een rijtje:

Voordelen
 • Bagage
  Je hoeft niet moeilijk te doen met gewicht van je koffer of alles in 1 koffertje te proppen. Je mag veel bagage meenemen op de boot.
 • Eigen hut
  Je hebt veel vrijheid doordat je een eigen hut hebt. Wil je in een restaurant eten dan kan dat. Wil je het laat maken dan kan dat en wil je liever vroeg slapen, dan kan dat ook.
 • Uitgerust aankomen
  (mits je goed kunt slapen op een boot) Mocht je geen moeite hebben met slapen op een boot, dan is het fijn dat je ‘s ochtends uitgerust aankomt in Newcastle.
  Ook op de terugweg kom je na een nacht slapen weer uitgerust aan in Nederland.
 • Bus naar de stad
  Een aanrader is het bijboeken van bustickets van de haven naar het station in Newcastle. De bus staat bij aankomst klaar en brengt je in 20 minuten naar de stad.
 • Hotel
  Wij hadden een aanbieding met ook 2 hotelovernachting. Het Thistle hotel vond ik een goed hotel en ligt slechts op een paar meter van het station (waar je door de bus wordt afgezet).

Nadelen

 • Korte tijd in de stad
  De lange reis zorgt ervoor dat je niet heel lang de tijd hebt in Newcastle. Uiteraard kun je zelf bepalen hoe lang je gaat, maar om een indruk te geven: ik ging op donderdagmiddag weg en kwam maandagochtend weer thuis. In totaal was ik 2 dagen en een ochtend in de stad en de rest van de tijd op de boot.
 • Slapen op een boot
  Slaap je gemakkelijk op een boot dan is deze reis echt goed te doen. Heb je, net zoals ik, moeite met slapen op een boot (in een trein, in een vliegtuig etc.) dan kom je minder fit aan in Newcastle en terug in Nederland.
 • Prijzig eten op de boot
  Je zit 2 avonden op de boot en kunt ervoor kiezen om daar dan ook te gaan eten. Ik vond het eten zelf vrij prijzig en ging liever lekker uit eten in Newcastle. Vooraf reserveren is goedkoper en zelf iets meenemen (al is het alleen ontbijt) scheelt natuurlijk ook in kosten.

Ik vond het een leuke ervaring en vind vooral de stad Newcastle erg leuk. Helaas slaap ik (blijkbaar) niet goed op een boot, vandaar dat ik de volgende keer weer voor het vliegtuig kies. Maar heb je hier zelf geen last van, dan is een mini-cruise naar Newcastle zeker geen afrader. Ik zou dan wel kiezen voor een paar dagen in Newcastle, één dag lijkt mij te kort!


 Lees hier mijn reisverslag over de stad Newcastle.


Newcastle

2 thoughts on “Newcastle – Mini-cruise

Geef een reactie