Interview: werken in het toerisme / een eigen online pr- en contentbureau

Om te laten zien hoe leuk het werken in het toerisme is, lijkt het mij erg leuk en interessant om mensen uit de reiswereld aan het woord te laten. Op die manier wordt er een goed beeld gecreëerd van de vele leuke werkvelden in het toerisme. Dit keer is Suzanne van het online pr- en contentbureau SuusjeHQ aan het woord!

 • Kun je iets over jezelf en je achtergrond (o.a. studie) vertellen?

  Hoi, mijn naam is Suzanne van Duijn, 28 jaar en woonachtig in Utrecht. Ik heb mijn eigen online pr- en contentbureau SuusjeHQ, waarmee ik (o.a.) bedrijven uit de reisbranche help om meer online zichtbaarheid te krijgen. Ook geef ik regelmatig les over het zakelijk gebruik van social media. Mijn eigen blog Artikel 2.55 heb ik al sinds 2012. Ik schrijf wekelijks drie artikelen over reizen, carrière en gelukkig zijn. Ik studeerde overigens iets heel anders: in 2011 behaalde ik mijn masterdiploma Informatierecht aan de UvA. Sindsdien maakte ik een carrièreswitch en heel veel mooie reizen!

 • Waarom heb je voor deze baan gekozen?

  Mijn baan is super veelzijdig en biedt veel vrijheid én verantwoordelijkheid. Dat past bij mij. Ik wil iets doen dat ik leuk vindt en waarmee ik anderen kan helpen. Anders voelt het zo loos, een verspilling van een groot deel van je week. Ik ben zelfstandig ondernemer en locatie-onafhankelijk, zodat ik ook zoveel mogelijk kan reizen. Voor mij op dit moment de enige goede optie! Ik wil niet vast zitten aan werktijden, werkplekken en vakantiedagen. Voor mij is mijn huidige levensstijl ideaal!

 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

  Een gewone werkdag begint met het opstarten van mijn laptop, bekijken van mijn mailbox en het opstellen van een goede to-do-list en prioriteitenlijst. De rest van de dag is sowieso heel veel computerwerk: veel mailen, veel schrijven, zowel eigen artikelen, artikelen voor klanten als teksten nakijken en pitches uitwerken en uitvoeren. Maar er zijn ook ‘werkdagen’ dat ik de hele dag mooie plekken ontdek, foto’s en video’s maak, meetings heb of een social mediales geef op locatie. Ik ben niet vijf dagen in de week op dezelfde locatie hetzelfde werk aan ’t doen voor dezelfde klanten. Dat maakt het zo leuk!

 • Wat vind je leuke aspecten aan jouw werk?

  Op dit moment vind ik alles leuk! Ik ben in januari 2016 voor mezelf begonnen en daar ben ik nog elke dag blij mee. Ik kies werk dat ik leuk vind voor klanten die ik leuk vind en voer het uit hoe ik het wil en wanneer en waar ik dat wil. De randvoorwaarden van mijn baan zijn bijna nog leuker dan het werk inhoudelijk. Ik zie mijn werk dan ook niet op zichzelf staand, het is meer een lifestyle. Of ik nu op reis ben of thuis, mijn werk gaat door, maar doordat het door kan gaan kan ik wel zoveel reizen!

 • Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?

  Tja, als ondernemer heb je natuurlijk altijd onzekerheid en wanbetalers, maar die financiële onzekerheid biedt ook kansen. Soms draai je onverwacht een heel goede maand en dat is echt kicken. Administratie vind ik niet zo erg als veel mensen denken dat het is. Het is leuk om inzicht te hebben in je cijfers, zeker als er een stijgende lijn in zit!

 • Welke vaardigheden zijn belangrijk voor deze baan?

  Om mijn werk als pr-adviseur te doen moet je denk ik vooral het media-wereldje snappen. Hoe werkt de journalistiek en pr, wanneer publiceren media een verhaal, hoe worden bloggers het liefst benaderd, etc. Doordat ik aan beide kanten heb gewerkt, kan ik me goed in de partijen verplaatsen en voor allen een goed resultaat bewerkstelligen. Ik streef altijd naar win-wins. Natuurlijk moet je ook goed zijn in schrijven, iets goed kunnen brengen, flexibel zijn, een goed netwerk hebben, etc.

  Als ondernemer en digital nomad moet je daarnaast ook veel verantwoordelijkheid en vrijheid aan kunnen, goed met geld om kunnen gaan, jezelf kunnen verkopen en tegen onzekerheid kunnen. Je moet niet bang zijn voor een beetje risico en alleen maar beren op de weg zien.

 • Wat is/zijn de leukste plek(ken) die je hebt bezocht dankzij jouw baan?

  Mijn eerste persreis als blogger, in 2015, ging naar de Bourgogne. Dat voelde écht als een cadeautje. In 2016 won ik een persreis naar Kenia op eigen titel. Helemaal fantastisch! Maar ook in Nederland heb ik veel mooie plekjes ontdekt dankzij mijn blog, zoals Giethoorn, Maastricht, Laag Holland, De Alde Feanen en Den Haag.

  Als digital nomad heb ik verder op heel veel mooie plekken mogen werken, zoals een strand in Thailand, een tuin in Nieuw-Zeeland, aan het zwembad in de Provence, een hutje op Bali en mijn eigen bungalow in Costa Rica. Ik kies daar zelf voor, maar dankzij mijn online werkzaamheden en ‘eigen baas zijnde’ kan ik daar wel werken!

 • Heb je tips voor iemand die hetzelfde soort werk zou willen doen?

  Doen! Vandaag nog de eerste stap zetten! Het is heus niet onmogelijk. Groot dromen, maar klein beginnen. Het is ook weer niet mogelijk om in één dag een carrièreswitch te maken zoals ik heb gedaan. Ik was al jaren onbetaald aan het schrijven voor allerlei platforms en leerde mezelf als ’t ware de kracht van social media en pr in te zetten. Daardoor heb ik stap voor stap – van jurist naar redacteur en van redacteur naar pr-adviseur – de stap kunnen zetten tot mijn eigen bedrijf: SuusjeHQ – PR, content & lifestyle design 😀

 • En tot slot, heb je eventueel een website/blog/social media waar we jou kunnen volgen?

  Zeker!

  www.suusjehq.nl

  www.artikel255.nl

  instagram/suusjeq

  instagram/suusjehq

  twitter/suusjeq

  facebook/artikel255

  youtube/thesuusjeq

   

  En mijn event (voor als je ook digital nomad wilt worden): Facebook/dereislustigefreelancer (op 6 juni weer!)


  Zie jij een leven als digital nomad ook wel zitten? Dan zou ik de events van Suzanne zeker in de gaten houden.

  Heb je zelf een leuke baan in het toerisme, ben je tussen de 18-35 jaar en wil je ook met een interview op Trends 4 Travel verschijnen? Mail dan naar info@trends4travel.nl

 

3 thoughts on “Interview: werken in het toerisme / een eigen online pr- en contentbureau

Geef een reactie