Interview: werken in het toerisme / digital nomad; schrijver, fotograaf en filmmaker

Om te laten zien hoe leuk het werken in het toerisme is, laat ik mensen uit de reiswereld aan het woord. Op die manier wordt er een goed beeld gecreëerd van de vele leuke werkvelden in het toerisme. Dit keer is Jessica aan het woord. Zij is een digital nomad en werkt als schrijver, fotograaf en videomaker.

 • Kun je iets over jezelf en je achtergrond (o.a. studie) vertellen?

  Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik de wereld wil verkennen, verhalen wil verzamelen en die met zo veel mogelijk andere mensen wil delen. Ik vroeg aan m’n ouders om een wegwerpcamera als kind en mijn eerste ‘nieuwsverslag’ over een brand in mijn dorp werd geplaatst in de schoolkrant op de basisschool. Het was voor mij niet meer dan logisch om journalistiek te gaan studeren, in combinatie met een minor in mondiale ontwikkelingsvraagstukken. Ik ben afgestudeerd als multimediaal journalist, wat inhoudt dat ik zowel teksten schrijf als videoreportages maak. Na mijn studie wilde ik het liefst beide blijven doen, maar ik kon niets vinden waar dat mogelijk was. Het ondernemen zit bij mij in het bloed en ik houd veel van variatie in mijn werkzaamheden, dus inmiddels werk ik zo’n 3 jaar als freelancer voor verschillende opdrachtgevers.

 • Waarom heb je voor deze baan gekozen?

  Omdat het meeste werk vanaf mijn laptop is uit te voeren kan ik mijn werk overal ter wereld uitvoeren en leef ik dus als een digitale nomade. Ik besefte al snel dat het werk dat ik in Nederland kon uitvoeren via mijn computer ook in Spanje, Colombia of Thailand kon worden gedaan. En op die manier kon ik reizen en mijn passie voor het creëren van content met elkaar combineren.

 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

  De flexibiliteit vind ik persoonlijk erg fijn, want ik kan werken aan hetgeen waar ik op dat moment het meeste zin in heb. Sommige dagen ben ik in een schrijfbui, terwijl ik andere dagen liever video’s monteer of foto’s bewerk. Ik probeer daarnaast te werken wanneer ik het productiefst ben. Vaak is dat vroeg in de ochtend of laat in de avond, omdat minder mensen je op die momenten kunnen bereiken en afleiden. Als ik me echt niet kan concentreren zet ik mijn telefoon op vliegtuigstand. In de middaguren heb ik vaak vrije tijd en kan ik wat leuks doen; lunchen met vrienden, een museum of een natuurpark bezoeken, naar het strand gaan of aan mijn reisblog werken.

 • Wat vind je leuke aspecten aan jouw werk?

  De vrijheid en de flexibiliteit die met dit werk en deze levensstijl gepaard gaat zijn de grootste voordelen. Dit kan voor sommige mensen juist een valkuil zijn, maar aangezien ik mijn werk erg leuk vind is mijn valkuil juist dat ik te weinig vrije tijd ‘inplan’. Daarnaast vind ik het creëren van content – of het nu interessante mensen interviewen, het vastleggen van bijzondere gebeurtenissen of het schrijven van een reisverslag is – het leukste werk ter wereld. Het is geweldig dat ik mijn grootste passies, reizen en verhalen maken, met elkaar heb kunnen combineren.

 • Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?

  Ik ben vaak afhankelijk van het internet, omdat dat soms de enige manier is hoe ik contact heb met mijn opdrachtgevers en bovendien moet ik regelmatig werk doorsturen via internet. Ik heb al regelmatig gefrustreerd een dag gespendeerd aan het zoeken van goede WiFi om mijn werk door te sturen.

  Inmiddels reis en werk ik al een tijdje en ik merk dat ik inmiddels meer behoefte heb aan een vaste thuisbasis, al is het maar voor een paar weken of maanden. Ik hoef niet zo nodig meer iedere week naar een andere plek te verplaatsen. De vluchtige contacten die ik heb tijdens het reizen gingen vervelen en ik merkte dat ik behoefte had aan vriendschappen met meer diepgang. Maar ook van die mensen moet ik uiteindelijk weer een keer afscheid nemen. Hetzelfde geldt voor m’n familie en vrienden in Nederland: iedere keer is het weer vervelend om hen achter te laten, maar in Nederland blijven zou me ook niet gelukkig maken.

 • Welke vaardigheden zijn belangrijk voor jouw werk als schrijver, fotograaf en videomaker?

  Je werkt meestal zelfstandig, dus het is allereerst erg belangrijk dat je jezelf aan het werk kunt zetten. Daarnaast zijn er ontzettend veel mensen die willen schrijven en fotograferen, dus het is handig als je jezelf kunt onderscheiden. Ik doe dat onder meer door mezelf aan te bieden als camerajournalist (ik doe de voorbereiding, het interviewen, het filmen en het monteren allemaal zelf), maar ook door mezelf constant te blijven verbeteren door het lezen van boeken, het bezoeken van evenementen en het volgen van cursussen. Tot slot is doorzettingsvermogen en een positieve instelling nodig. Dit geldt denk ik voor iedere freelancer. Niets is zeker en je zult ontzettend veel afwijzingen krijgen voordat je de eerste opdrachtgevers hebt gevonden. Je moet dat snel van je af kunnen zetten en niet persoonlijk opvatten.

 • Wat is/zijn de leukste plek(ken) die je hebt bezocht dankzij jouw baan?

  De meeste persreizen waarvoor ik word uitgenodigd wijs ik af omdat ik ofwel al in het buitenland zit ofwel omdat het programma niet bij mij past. Dit jaar bezocht ik het Griekse eiland Lesbos; niet om vluchtelingen te spreken (wat de meeste mensen dachten), maar juist om te kijken hoe het met het toerisme op het eiland is gesteld. Het is een prachtig eiland en de gastvrijheid van de mensen was haast aandoenlijk. Daarnaast heb ik in een aantal geweldige landen kunnen leven en reizen zoals Colombia, Costa Rica, Suriname, Cuba, Jamaica, de Filipijnen en mijn absolute favoriet Spanje.

 • Heb je tips voor iemand die hetzelfde soort werk zou willen doen?

  Laat zien wat je kunt, door een portfolio te starten. Het liefst vandaag nog. Je kunt mensen wel vertellen dat je goed kunt schrijven of fotograferen, maar ik zou zelf niemand aannemen die geen voorbeelden kan tonen. Na mijn studie ben ik gaan schrijven voor een grote reiswebsite, maakte ik video’s voor verschillende festivals en uiteindelijk startte ik mijn eigen reisblog Corners of the World. Allemaal op vrijwillige basis, want het leverde me geen geld op. Maar wel ervaring en uiteindelijk betaald werk.

 • En tot slot, heb je eventueel een website/blog/social media waar we jou kunnen volgen?

  Mensen kunnen mijn persoonlijke verhalen en heel veel tips over bestemmingen en het leven als digital nomad volgen via Corners of the World. Op Instagram deel ik mijn ervaringen en verhalen in het Engels. Tot slot houd ik samen met een collega evenementen in Nederland over locatieonafhankelijk werken, genaamd de Reislustige Freelancer.

  Website
  Instagram
  Facebook Corners
  Facebook Reislustige Freelancer


  Heb je zelf een leuke baan in het toerisme, ben je een twintiger of dertiger en wil je ook met een interview op Trends 4 Travel verschijnen? Mail dan naar info@trends4travel.nl

Geef een reactie