Interview / Wonen op de Galapagos eilanden

Je bent net afgestudeerd. Voordat je het werkende leven ingaat maak je eerst nog een fantastische reis. En dan, tijdens die reis, word je stapelverliefd op iemand die aan de andere kant van de wereld woont.

Dit lijkt een verhaal uit een film, of uit een aflevering van grenzeloos verliefd. Maar niets in minder waar. Dit is namelijk het verhaal van mijn vriendin Lienke. Na jaren vol met mooie vakanties, stapavondjes en lief en leed te hebben gedeeld, ontmoette zij de liefde van haar leven. Nu, 3 jaar later, lijkt het mij een goed moment om haar bijzondere verhaal te delen!

Kun je kort iets over jezelf en je leven voor je Ecuador-avontuur vertellen?

Ik ben Lienke, 29 jaar, ik kom uit Voorthuizen (in Gelderland) en voor mijn Ecuador-avontuur studeerde ik de Master Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens mijn studiejaren heb ik altijd hard gewerkt bij verschillende leuke bijbanen met één doel: een mooie wereldreis maken na het behalen van mijn masterdiploma.


En toen ging je een mooie reis maken en veranderde je leven. Vertel!

Volgens plan begon ik inderdaad aan een geweldig mooie wereldreis. In totaal ruim 4 maanden reizen door Zuid-Amerika, Australië en Indonesië. Mijn eerste bestemming was Quito, en daar leerde ik op mijn tweede reisdag Dario kennen. Dat was zo’n leuke jongen dat hij mijn reisplanning door Zuid-Amerika aardig door de war schudde! Uiteindelijk ben ik drie keer teruggereisd naar Ecuador vanuit andere Zuid-Amerikaanse landen om Dario beter te leren kennen. Uiteindelijk ben ik mijn reis af gaan maken en heb ik ook Australië en Indonesië gezien. Weer in Nederland aangekomen heb ik een tijdje gewerkt en ben daarna vertrokken naar Galapagos! Dat is nu 3 jaar geleden. Sindsdien woon ik een deel van het jaar (3 – 6 maanden) op de Galapagos eilanden, de archipel in de Grote Oceaan die bij Ecuador hoort.


Hoe was het om de stap te maken om deels op de Galapagos eilanden te gaan wonen?

Het was best een grote verandering, want je komt in een andere wereld terecht. De Galapagos eilanden zijn echt een paradijs. Altijd mooi weer, heel veel zon, paradijselijke stranden die je bijna voor jezelf hebt, de bijzondere vulkanische landschappen en de meest vreemde dieren, zoals enorme landschildpadden, blauwpootgenten met inderdaad felblauwe poten, en zeeleguanen die de oceaan induiken voor hun algenmaaltijd.

Als je hier langere tijd verblijft zie je natuurlijk ook de andere kant. Ecuador is een ontwikkelingsland. Er is armoede, ook hier op de eilanden. Door de grote afstand vanaf het vasteland koop je producten hier in de winkels voor de hoofdprijs. Het prijsniveau is vergelijkbaar met Australië. De salarissen echter niet: op Galapagos is het minimumloon $USD 650 per maand (!). Veel producten zijn soms ook tijden niet te krijgen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld al weken geen eieren en kip te krijgen! Ook uien, wortels, aardappels en cola kunnen zomaar een tijd niet verkrijgbaar zijn. Er komen weinig cargoschepen naar Galapagos nadat er afgelopen jaren verschillende zijn gezonken. Voorzieningen zijn over het algemeen slecht, vooral hier op de eilanden. Galapagos is vaak de vergeten provincie van Ecuador. Er is geen behoorlijk ziekenhuis hier op het eiland en voor noodgevallen moet je naar het vasteland reizen. Het is 2 uur vliegen naar Guayaquil, de dichtstbijzijnde grote stad op het vasteland. Ook is onderwijs een probleem. Kinderen kunnen hier basis- en voortgezet onderwijs krijgen. Het niveau van het voortgezet onderwijs is echter van een laag niveau vergeleken met Ecuador.

Dit is dus een plaats waar het geweldig is om te leven als je elders hoger onderwijs genoten hebt, en je relatief jong en gezond bent. Als toerist merk je natuurlijk niets van deze “andere” kant van Galapagos.


Hoe ziet je leven er nu uit?

Ik woon het grootste deel van het jaar nog in Voorthuizen, maar enkele keren per jaar reis ik dus naar de Galapagos eilanden, vaak voor diverse maanden (ik ben nu ook op de Galapagos). We verblijven altijd op het eiland Isabela. Dit is het grootste eiland van de archipel, met maar liefst 6 actieve vulkanen (!) en slechts 3.000 inwoners.

Ondertussen ben ik getrouwd met Dario. Hij komt ook regelmatig mee naar Nederland. We reizen vaak samen aangezien hij 6 maanden per jaar in Nederland kan zijn. Dario is galapagueño, oftewel hij komt van de Galapagos eilanden. Samen zijn we het reisbureau Galapagos Wonder begonnen. We verkopen allerlei soorten tours op de Galapagos eilanden. Dario is daarnaast een gecertificeerde gids van het National Park Galapagos en doet divers gidswerk op de Galapagos eilanden en het vasteland van Ecuador.


Zijn er dingen die je uit Nederland mist?

We zijn bijna altijd de wintermaanden op de Galapagos om het koude Nederland even te ontvluchten. Wat ik dan echt mis is het kerstgevoel! Het blijft vreemd om Kerst te vieren met 30 graden Celsius en in je zomerse kleding. Verder uiteraard mis ik mijn familie en lieve vriendinnen die vrijwel allemaal in Nederland wonen. Het is door het tijdsverschil met Nederland soms lastig om te communiceren. In de Nederlandse wintertijd is er 7 uur tijdsverschil met Galapagos, en in de zomertijd zelfs 8 uur!

En… natuurlijk mis ik ook de cliché-dingen zoals drop, paprikachips, volkorenbrood, zure matjes en lekkere koekjes. Daar kunnen de Ecuadoriaanse producten niet aan tippen.


Waarom zou je een reis naar de Galapagos Eilanden aanraden?

Galapagos is één van die plekken op aarde die op de bucket list van vele mensen staat. Het bijzondere van Galapagos is dat de wilde dieren geen angst hebben voor mensen. Je kunt dus erg dichtbij de dieren komen, en de mooiste foto’s maken. De Galapagos Marine Reserve staat garant voor een enorme diversiteit aan leven in zee. Je kunt hier dan ook de mooiste snorkel- en duiktours doen. Door de grote afstand tussen de archipel en het vasteland zijn veel dier- en plantensoorten uniek. Ook tussen eilanden kennen bijvoorbeeld vogelsoorten ook verschillende ontwikkeling. Hierop heeft Charles Darwin zijn beroemde evolutietheorie gebaseerd: survival of the fittest. Oftewel, degene die zich het beste aanpast op de lokale omstandigheden, heeft de beste kans om te overleven.

97% van het oppervlakte van Galapagos is Nationaal Park, slechts 3% is bewoond. Dieren hebben dus alle ruimte om ongestoord te leven. Schildpadden- en leguaansoorten die op het punt van uitsterven staan, worden door het Nationale Park gestimuleerd met broedprogramma’s. Deze broedcentra zijn ook te bezoeken op de eilanden. Verder is het vulkanische landschap bijzonder te noemen. Op Isabela kan je ook een vulkaan bezoeken. Met een excursie maak je een 5 uur lange wandeling langs de enorme krater en over de lavavelden van de Sierra Negra vulkaan. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in 2005. De laatste vulkaanuitbarsting op Isabela was vorig jaar (mei 2015), bij de meest noordelijke vulkaan Wolf.


Wat kun je daar allemaal zien en doen?

De Galapagos archipel bestaat uit vele eilanden en rotspartijen. Er zijn 4 bewoonde eilanden: Santa Cruz, San Cristobal, Isabela en Floreana. Deze eilanden zijn dan ook populair voor eilandhoppen en dagtours. Er is van alles te doen. Zoals ik al noemde kan je erg gave snorkeltours doen waar je écht de dieren zal zien tijdens het snorkelen. Ook is de hike naar de Sierra Negra vulkaan een must see. Verder kan je mountainbikes huren en eropuit, of relaxen op het strand. Heb je meer budget, overweeg dan om een cruise te nemen. Deze zijn prijzig, maar je komt op onbewoonde eilanden en bijzondere plaatsen waar je met dagtours vaak niet kan komen.


Wat is jouw favoriete plek op de eilanden?

Mijn favoriete eiland is Isabela, het eiland waar we wonen. En mijn favoriete plek: de befaamde “Tunnels”! Dit is een plek waar je alleen kan komen met een excursie, op ongeveer 45 minuten varen vanaf het dorpje Puerto Villamil. Dit is de beste snorkelplaats van Isabela. Wil je enorme zeeschildpadden, haaien, zeepaardjes, pinguïns, roggen en blauwpootgenten zien, kom dan zeker deze excursie doen!


Het reisbureau van Lienke en Dario, Galapagos Wonder, verkoopt onder andere eiland hopping tours, dagtrips en cruises – allemaal op de Galapagos eilanden. Voor meer informatie kun je Lienke en Dario mailen: lienke@galapagoswonder.com of dario@galapagoswonder.com.

© alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van Lienke. Gebruik hiervan is zonder toestemming niet toegestaan.

6 thoughts on “Interview / Wonen op de Galapagos eilanden

  1. Wat leuk om te lezen en ondanks de “nadelen” die je pas ervaart als je er woont lijkt Galapagos me echt op veel gebieden heerlijk om te wonen. In ieder geval voor een deel van het jaar.

  2. Ik wil zelf ook emigreren naar de Galapagos eilanden als ik ouder ben, dus dit geeft een mooi beeld van hoe het daar is.

  3. Wauw wat een onwijs inspirerend artikel! Ik ben momenteel zelf ook op zoek naar een mogelijkheid om voor 2/2,5 maand op de Galapagos Eilanden te werken en wonen. Kom net terug van een reis door Zuid-Amerika en ik ben echt verliefd geworden op Ecuador, en dan met name deze eilandengroep.
    Misschien een gekke vraag maar kan ik op de één of andere manier in contact komen met Lienke? Ik zou graag wat tips aan haar willen vragen…
    Groetjes Lisanne

Geef een reactie