Interview: werken in het toerisme / freelance reisredacteur & docent toerisme

Om te laten zien hoe leuk het werken in het toerisme is, laat ik mensen uit de reiswereld aan het woord. Op die manier wordt er een goed beeld gecreëerd van de vele leuke werkvelden in het toerisme. Dit keer is Eva aan het woord. Zij is werkzaam als freelance reisredacteur & docent toerisme.

 • Kun je iets over jezelf en je achtergrond (o.a. studie) vertellen?

  Hoi allemaal, mijn naam is Eva Hopstaken, geboren en getogen in Breda, de stad waar ik ook studeerde aan de NHTV (Nationale Hogeschool voor Toerisme & Verkeer). Na een jarenlange carrière in de reisbranche werk ik thans als freelance reisredacteur en docent toerisme.

 • Waarom heb je voor deze baan gekozen?

  Tijdens mijn studie werkte ik reeds in de reisbranche. Mijn zomervakanties vulde ik met een bijbaantje als hostess op de pendelbus naar de Spaanse Costa’s en de weekenden werkten ik als oproepkracht op een van de reisbureaus van Kras (deze reisorganisaties heeft nu geen eigen kantoren meer).

  Tijdens mijn stage als reisleider, en nog voor ik mijn diploma in ontvangst mocht nemen, ging ik als office-manager aan de slag van het Kras reisbureau in Tilburg. Kort daarna werd ik ook de baas van het filiaal in Breda. Mijn carrière bij deze reisorganisatie zette ik voort op het hoofdkantoor in Ammerzoden.


  Na een aantal jaar was het tijd geworden afscheid te nemen. Klaar voor een nieuwe uitdaging. Die vond ik bij Tiara Tours, een kleine reisorganisatie gespecialiseerd in reizen per Trans Siberië Express. Door de beperkte omvang van het team, kon ik mezelf hier op vele vlakken ontplooien. Niet enkel verkoop van reizen, maar alles wat komt kijken bij het tot stand komen van een reis, behoorde tot mijn taken.

  Toen kwam er het besluit, ik wilde reizen en diende mijn ontslag in. Zes maanden reisde ik door Zuidoost Azië. Hoewel naar huis gaan niet leuk was, was er ook goed nieuws, ik mocht terugkomen bij Tiara Tours en sterker nog, ik maakte promotie.

  Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Een paar jaar na mijn terugkeer, kriebelde het en ging ik op zoek naar een andere werkgever. Kort werkte ik bij De Jong Intra Vakanties, maar kon mijn draai er niet vinden. Via een baan als leidinggevende bij VNC Asia Travel kwam ik uiteindelijk bij Shilla Travel terecht, een reisorganisatie gespecialiseerd in Korea.

  Bij dit bedrijf koos ik er heel bewust voor, niet fulltime aan de slag te gaan. Mezelf aan een organisatie begon me tegen te staan. Ik wilde niet dag in dag uit hetzelfde. Derhalve combineerde ik deze job, met die van marketing/pr medewerker bij een visumdienst en gaf ik les aan het Eurocollege in Rotterdam.

  Een tijdje werkte ik op basis van oproepcontracten en nul-uren overeenkomsten. Terugkijkend was ik al bezig mijn werknemersjas aan de wilgen te hangen. Ik deed klussen voor/bij KLM en ging als reisleider op pad, inspecteerde op locatie accommodaties en nog veel meer.

  Toen werd het 2012. Ik hakte de knoop door en besloot voor mezelf te beginnen. Na overpeinzingen wat ik nu het leukste vond van alles wat ik jarenlang in mijn werkende leven had gedaan, kwam ik tot de conclusie dat schrijven, creëren, informatieoverdracht me het meeste trekt. Ik volgde online en in een klas schrijflessen en trok de stoute schoenen aan en ging als freelance reisredacteur aan de slag. Een groot reisvakblad was een van mijn eerste opdrachtgevers. Zo gaaf. Daarnaast geef ik bij Scheidegger/NCOI les als docent toerisme.

  Mijn jarenlange carrière helpt me bij mijn dagelijkse activiteiten. Ik heb een enorm netwerk opgebouwd en dat helpt me nu bij het vinden van (potentiële) opdrachtgevers. Daarnaast kan ik de (soms saaie) lesstof aantrekkelijker maken door een leuke anekdote die ik uit mijn reeks aan ervaringen put.

 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

  Sinds ik freelancer ben is er van een gemiddelde werkdag weinig sprake. Er zijn dagen dat ik niet achter mijn laptop vandaan kom, andere momenten ben ik op pad, lunch ik met opdrachtgevers of sta ik ergens in het land voor de klas.

 • Wat vind je leuke aspecten aan jouw werk?

  Het feit dat ik geen gemiddelde werkdag heb, vind ik een van de leuke aspecten van het freelancen.

 • Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?

  BTW-aangifte doen.

 • Welke vaardigheden zijn belangrijk voor jouw werk als freelance reisredacteur en docent toerisme?

  Voor mijn schrijfklussen, taalvaardigheid. Kijkende naar het lesgeven; praktijkervaring, enthousiasme en geduld.

 • Wat is/zijn de leukste plek(ken) die je hebt bezocht dankzij jouw baan?

  Als freelance reisredacteur wordt ik regelmatig uitgenodigd voor interessante bijeenkomsten in het land of ga ik op persreis. Dichtbij vond ik Kaboom Hotel in Maastricht erg leuk, ver weg maakte de reis naar Oman veel indruk op me.

 • Heb je tips voor iemand die hetzelfde soort werk zou willen doen?

  Eigenlijk een tip voor freelancers in het algemeen: Je opstartfase is niet altijd even rooskleurig, niet zoals je het graag had gezien. Blijf in jezelf geloven, blijf werken aan je netwerk en blijf enthousiast.

 • En tot slot, heb je eventueel een website/blog/social media waar we jou kunnen volgen?

  Website: www.omnitraveler.nl

  Twitter: https://twitter.com/EvaHopstaken

  Facebook: https://www.facebook.com/OmniTravelerNL/

  Instagram: https://www.instagram.com/evahopstaken/


  Heb je zelf een leuke baan in het toerisme, ben je tussen de 18-35 jaar en wil je ook met een interview op Trends 4 Travel verschijnen? Mail dan naar info@trends4travel.nl

   

Geef een reactie