Interview: werken in het toerisme / zelfstandig reisadviseur bij YourTravel

Om te laten zien hoe leuk het werken in het toerisme is, lijkt het mij erg leuk en interessant om mensen uit de reiswereld aan het woord te laten. Op die manier wordt er een goed beeld gecreëerd van de vele leuke werkvelden in het toerisme. Dit keer is Annemarie aan het woord. Zij is werkzaam als zelfstandig reisadviseur bij YourTravel.

 • Kun je iets over jezelf en je achtergrond (o.a. studie) vertellen?

  Mijn naam is Annemarie Duteweert, 33 jaar en ik woon in het pittoreske dorp Lettele. In 2008 heb ik mijn MTRO diploma behaald. Tijdens deze studie mocht ik na mijn stage op de zaterdagen blijven werken bij Toerkoop Reisburo. In 2011 heb ik mijn HTRO diploma versneld behaald. Daarna ben ik bij Globe Reisburo gaan werken. Bij Globe verleende ik persoonlijke service aan mijn klanten door met een laptop naar ze toe te gaan en de reisbescheiden aan huis af te geven. Na het faillissement van Oad/Globe werd ik gelukkig gelijk aangenomen bij D-reizen.

  In 2014 heb ik besloten om te stoppen bij D-reizen. Ik heb daarna 2 jaar als sales medewerker gewerkt bij een groot horecabedrijf. Hier organiseerde ik feesten en partijen voor particuliere en zakelijke gasten. Ik ben daar gestopt om mij verder te ontwikkelen bij een bekend uitzendbureau, maar ik kwam er al heel snel achter dat daar mijn passie niet lag. Mijn passie ligt in de reiswereld en daar verlangde ik enorm naar terug! Wat is er nu leuker dan mensen enthousiast maken over de mooiste reisbestemmingen? Ik besloot daarom om Zelfstandig Reisadviseur bij YourTravel te worden.

 • Waarom heb je voor deze baan gekozen?

  In mijn omgeving is het lastig om aan een baan te komen in de reiswereld. Dus voor mezelf beginnen als franchisenemer was dan ook een hele mooie keuze. YourTravel is een jonge en frisse organisatie wat mij gelijk aansprak. Tijd om deze kans met beide handen aan te grijpen.

 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

  Naast Zelfstandig Reisadviseur werk ik ook 24 uur per week als Productie Coördinator Evenementen bij een schouwburg. Hiermee start ik de dag. In de middag ga ik altijd zo snel mogelijk naar huis om reisvoorstellen en reserveringen te maken of aan te passen, e-mails te beantwoorden, administratie te verwerken en dergelijke. Ook kom ik regelmatig op afspraak bij de klanten thuis om de reiswensen te inventariseren.

 • Wat vind je leuke aspecten aan jouw werk?

  Het werk is heel veelzijdig en je hebt altijd te maken met mensen in een positieve (vakantie) stemming. Ik ga iedere dag “de hele wereld over” 😉.

 • Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?

  Het is ontzettend jammer als je (meerdere) reisvoorstellen hebt gemaakt voor een klant en dat de klant dan de reis elders boekt. Gelukkig heb ik dit nog niet zo vaak mee gemaakt, maar het komt helaas wel eens voor. Je hebt er dan toch veel tijd in gestoken, maar je verdient er niks mee. Ik heb namelijk geen uurloon, maar dat is het risico van het vak.

 • Welke vaardigheden zijn belangrijk voor deze baan?

  Goede communicatieve, sociale en commerciële vaardigheden en daarnaast ook de nodige computer en administratie vaardigheden.

 • Wat is/zijn de leukste plek(ken) die je hebt bezocht dankzij jouw baan?

  Dankzij mijn baan als reisadviseur heb ik mooie studiereizen mogen maken. De mooiste was toch wel Brazilië. Mallorca was ook een aangename verrassing. Tijdens mijn HTRO studie was Suriname een prachtige studiereis. Ik hoop dat er nog vele mooie studiereizen mogen volgen!

 • Heb je tips voor iemand die hetzelfde soort werk zou willen doen?

  Verdiep je eerst goed in de verschillende franchise organisaties om te bepalen welke het beste bij jou past en welke de beste voorwaarden heeft. Probeer dan ook contact op te nemen met iemand die al voor die franchise organisatie werkt en stel de nodige vragen. Zo kun je voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt.

 • En tot slot, heb je eventueel een website/blog/social media waar we jou kunnen volgen?

  Website: www.yourtravel.nl/annemarie

  Facebook: https://www.facebook.com/YourTravelAnnemarie

  Instagram: yourtravel_annemarie


Heb je zelf een leuke baan in het toerisme, ben je tussen de 18-35 jaar en wil je ook met een interview op Trends 4 Travel verschijnen? Mail dan naar info@trends4travel.nl

Geef een reactie