Interrailen door Oost-Europa deel 3 (Bratislava)

Bratislava - Bratislavský Hrad

Na een aantal leuke (maar korte) dagen in Praag en Wenen gaan we door naar de volgende stad, Bratislava. Vanaf Wenen is het maar een uur met de trein naar Bratislava.

Bratislava - station

Bratislava is de hoofdstad en ook de belangrijkste stad van Slowakije. Dit was de eerste stad tijdens onze reis waar ik echt voelde dat ik in Oost-Europa was. Het contrast met Wenen vond ik groot. In Wenen zie je ontzettend veel mooie, witte gebouwen. Het oogt modern en welvarend. Bratislava oogt minder welvarend en iets minder modern, maar heeft zeker haar charme! De gekleurde gebouwen en leuke pleinen en straatjes zorgen voor veel sfeer.

Bratislava - tram

De mensen zijn vriendelijk en komen bescheiden over. Je ziet best veel jonge mensen in de stad. Dit komt in de eerste plaats door de universiteiten en verder is Bratislava een grote trekpleister voor jongeren uit omringende landen. Hierdoor zijn er veel barretjes, theaters, bioscopen en uitgaansgelegenheden.

Bratislava straatfoto

Ik vond Bratislava erg leuk, maar erg groot is het niet. Ik denk ook niet dat iedereen deze stad leuk vindt. Twijfel je of een stedentrip naar Bratislava iets voor jou is? Lees dan even mijn tips:

  • Bratislava is geen West-Europa. Wil je de grootte, de luxe en de sfeer van West-Europa dan zou ik Bratislava niet aanraden.
  • Vind je een heel ander soort stad met een andere sfeer en niet dat massale juist leuk? Dan kun je nog eens aangenaam verrast worden door deze stad!
  • Je kunt kiezen voor een stedentrip naar Bratislava. Maar ik zou een combi van Wenen & Bratislava aanraden. De afstand tussen deze steden is ongeveer een uur met de trein, het vervoer is goedkoop en op deze manier heb je een onwijs leuke (en veelzijdige) stedentrip.
  • Kies je voor deze combi, neem dan wel een beetje de tijd (iets langer dan vrijdag t/m zondag), zodat je beide steden goed en in een relaxed tempo kunt zien. Voor Wenen zou ik meer tijd inplannen dan voor Bratislava, maar nog beter is ter plekke kijken hoe lang je in iedere stad wilt verblijven.

Bratislava - detail


Wat kun je zien in Bratislava?

Bratislavský Hrad

Bratislava - Bratislavský Hrad
Het kasteel van Bratislava is gebouwd in de negende eeuw en is de blikvanger van de stad. Je moet een stukje bergop wandelen om hier te komen, maar dit is goed te doen. Vanaf het kasteel heb je een goed uitzicht over de stad.


Hlavné námestie

Bratislava - Hlavné námestie plein
Bratislava - Hlavné námestie
Dit is het belangrijkste plein in Bratislava. De pastelkleurige gebouwen geven dit plein een echt Oost-Europese sfeer. De belangrijkste gebouwen op dit plein zijn het oude stadhuis, de Maximiliaanfontein en het Paleis van de Primaat. Dit centrale plein vormt het centrum van de stad en is omringd door leuke straatjes.

Wij hebben heerlijk sushi gegeten en wijn gedronken op dit plein:

Bratislava - sushi en wijn

Bratislava - sushi


St. Michael toren

Bratislava - St. Michael toren
Ben je in het oude deel van Bratislava, dan kun je de St. Michael toren niet missen. Het groene dak steekt boven de andere gebouwen uit. De St. Michael toren maakt samen met de stadspoort nog deel uit van de stadsmuur.


Primates’ Palace
Bratislava - Primates' Palace
De burgemeester van de stad mag zijn werkzaamheden uitvoeren in dit bijzondere roze gebouw uit de 18e eeuw.


Grassalkovichpaleis
Het Grassalkovichpaleis is het paleis waar de president van Slowakije woont. De tuinen achter het paleis zijn tegenwoordig opengesteld voor publiek. Daar staat ook het standbeeld van Keizerin Maria Theresia op haar paard.


Novy Most

Bratislava - Novy Most en UFO
Novy Most betekent ‘nieuwe brug’. Deze lange brug over de Donau heeft een bijzonder hoogste punt: UFO. Dit restaurant lijkt op een vliegende schotel en biedt een prachtig uitzicht over de stad.


St Elizabeth’s
Deze kerk is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en wordt ook wel ‘de blauwe kerk’ genoemd.


Slowaakse Nationale Theater

Bratislava - Slowaakse Nationale Theater


Kasteel van Devin
Deze 2000 jaar oude burcht staat op de plek waar de rivieren de Donau en de Morava samenkomen. De burcht werd door Napoleon verwoest in 1809 waardoor er tegenwoordig slechts een ruïne over is.


Bratislava City Museum

Bratislava - Bratislava City Museum voorzijde

Bratislava - Bratislava City Museum
Dit museum richt zich op de geschiedenis van Bratislava. Vanuit de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad.


St. Martinuskathedraal
De kathedraal is een belangrijk symbool van Bratislava. Het is gebouwd in de 12e eeuw en was vroeger het decor voor kroningen van Hongaarse koningen. Onder de kerk ligt een begraafplaats waar belangrijke personen zijn begraven.


 Holy Trinity Column

Bratislava - Holy Trinity Column


Sculpture the Witch

Bratislava - Sculpture the Witch


Na een aantal dagen van Bratislava te hebben genoten, gingen we verder naar de volgende stad: Boedapest.

Hongarije (Boedapest)

4 thoughts on “Interrailen door Oost-Europa deel 3 (Bratislava)

  1. Als ik die plaatjes van Bratislava zo zie, dan moet ik best wel denken aan Wenen. Vanuit Wenen is de stad natuurlijk ook vrij dichtbij. Ideaal om te combineren. Ik ben er zelf (nog) niet geweest, maar het ziet er wel goed uit voor een volgende reisbestemming!

  2. Wij gaan dit voorjaar en zomer richting het oosten van Europa. Dat wordt de eerste keer buiten een stedentrip naar Praag. Wat we precies gaan zien en doen is nog in de planning, maar Bratislava ziet er goed uit!

    1. Wat een goed idee voor de lente/zomer. Ik heb door de interrail reis wel wat gezien van Oost-Europa en ik kan het zeker aanraden! Praag, Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado vond ik stuk voor stuk hele fijne steden. Bratislava is niet erg groot maar dat is juist wel eens leuk. En bovendien is het erg mooi en sfeervol. Ik ga je blog in de gaten houden om je plannen te kunnen zien!

Geef een reactie